Krönika: Power Women in Tech

Digibloggen

Linnea Börjesson, rekryteringsansvarig här på Digitalent, reflekterar över och summerar sina intryck och tankar efter deltagandet på Women in Tech den 8e mars.

Den 8 mars, internationella kvinnodagen, tog jag mig tillsammans med min närmsta kollega Lina till Folkets Hus i Stockholm för att delta i Women in Tech. Även om jag följt det tidigare, var det första gången jag skulle få delta på plats och jag var nyfiken på vad dagen skulle innebära. Skulle jag få träffa powerkvinnor? Lyssna på diskussioner om #MeeTo och #teknisktfel? Höra spännande talare och banbrytande forskning inom tech? Bli inspirerad att förändra? Jag kan med facit i hand, säga att jag fick allt.

 

Hela konferensen öppnades med ett fantastiskt framträdande om att vi alla är systrar. Vi-känslan var slående och det fanns en tydlig och fantastisk gemenskap i rummet. Det var sen ett genidrag att öppna konferensen med en inspirerande presentation av Joy Buolamwini, som endast 22 år gammal redan levererat banbrytande forskning och startat Algoritm Justice Leauge. Ett grymt sätt att sätta stämningen och förväntningarna för resten av dagen.

 

Samtidigt som jag inspireras och rycks med av talarna, som bland annat pratar om hur man med hjälp av drönare kan rädda människors liv i utsatta områden, så blir jag även tagen av skrämmande siffror på hur läget ser ut inom branschen. Tyvärr är det inte förvånande siffror, men lika svårt att ta in varje gång. Ett par av siffrorna som fastnade extra hos mig är att, så mycket som 40 % av deltagarna på Women in Tech någon gång har funderat på att lämna IT-branschen. Jag tittar runt om mig och tänker, att nästan varannan kvinna på bänkraderna bredvid mig alltså har tänkt tanken. Det tar en stund att låta det sjunka in. En annan siffra som etsar sig fast, är att 50 % uppger att de har utsatts för sexism på arbetsplatsen. Jag blir uppriktigt förbannad när det finns de som blundar och säger att branschen inte har problem och utmaningar med jämställdhet.

 

Många viktiga diskussioner kring #MeeTo och #tekniskfel tog plats under dagen, där en viktig poäng lyfts. Vi kvinnor ska stå enade och hjälpa varandra i en, än så länge, mansdominerad IT och tech-bransch. Som Amelie von Zweigberg i paneldebatten uttryckte det: ”There´s a special place in hell for women that don’t support each other”.

 

Efter att ha spenderat en hel dag med 1 500 härliga personer, där vi i 8 timmar pratat om power och kvinnor i samma mening, så påminns jag återigen om vilken fantastisk bransch jag får möjlighet att jobba inom. Jag och Lina står på minglet med var sitt glas vin i handen och försöker greppa dagen. En sak är säker, vi behöver göra IT-branschen till en arbetsplats där kvinnor vill stanna. Jag tänker på vad vi gör på Digitalent idag. Kvinnliga meetups för alla tjejer i bolaget, jämställdhetsstrategi, tydliga mål på kvinnlig involvering i bolaget och att alltid ha jämställdhet som ett ämne för hela Digitalent. Det är coolt att vi som start-up redan har dessa bitar på plats, trots att vi inte är mer än drygt ett år gamla. Men den stora frågan vi ställer oss i slutet av dagen: vad kan vi göra mer?

 

I ett hav av post-it-lappar som jag och Lina skapat med inspiration från dagen, läser jag vad vi skrivit på en av dem: ”Digitalent ska bli Sveriges bästa IT-konsultbolag och arbetsplats för kvinnor”. Jag vill komma tillbaka till Women in Tech, viftandes med vår post-it, och säga att vi lyckades.

 

Läs även om att Digitalent är med och stöttar Hello World, Women in Techs nya initiativ.

Skrivet av: