Jobba smart för att bli utvecklarens första val!

Life @ Digitalent

Är du arbetsgivare och ute efter att lyckas med konsten att nå de vassaste utvecklarna på den nya tidens hetaste marknad? Du är inte ensam! För att nå framgång krävs engagemang och kunskap kring vad utvecklare faktiskt värderar i arbetslivet. Digitalbloggen har i en ny bloggserie sammanställt Stack Overflows (https://insights.stackoverflow.com/survey/2017) omfattande undersökning från 2017 kring allt från de hetaste teknikerna enligt 40 000 utvecklare, vad de vill och absolut inte vill jobba med och hur du som arbetsgivare kan arbeta för att attrahera utvecklare. I detta första inlägg kan du läsa om hur du som arbetsgivare kan skapa en attraktiv arbetsplats.

Skapa möjlighet till kompetens- och karriärutveckling!

Enligt rapporten kan vi tydligt se att kompetens- och karriärutveckling är högt prioriterat. IT-branschen är en mycket föränderlig bransch och för att som utvecklare hålla sin profil attraktiv krävs att man erbjuds möjlighet att hänga med i de senaste teknikerna. Utöver det värderar utvecklare möjligheten att klättra på karriärstegen, det kan vara avgörande för om du är nöjd och stannar hos företaget eller börjar kika på att röra dig vidare.

Kompensation och förmåner — vi kommer inte ifrån det!

Strax efter möjlighet till karriärutveckling så hittar vi kompensation och förmåner, som även det värderas högt. Undersökningen visar att utvecklare värderar förmåner som är relaterade till mental eller fysisk hälsa. Genom att erbjuda en extra semestervecka,

möjlighet att arbeta hemifrån eller ett genomtänkt och bra friskvårdspaket ökar du dina chanser till nöjda utvecklare. Av alla svarande länder hade Sverige lägst procentuellt antal utvecklare som har möjlighet att arbeta på distans. Något att ha i åtanke?

En annan intressant aspekt i relation till kompensation är att de svenska respondenterna i undersökningen värderar lönen lågt vid ett karriärsbyte. Trots att kompensation och förmåner väger tungt i om de är nöjda eller inte på sin arbetsplats så är det inte lönen som är avgörande när de väl ska byta jobb. Något att ta i beaktning vid nästa nyanställning, med andra ord!

Ta reda på vad arbetsro innebär för dina utvecklare!

En stor del av utvecklarna i undersökningen har gärna musik när de jobbar, samtidigt som en fjärdedel av de svarande vill ha total tystnad. Jaha, hur kan man använda sig av den informationen då, tänker du? Fråga dina utvecklare! Vad är viktigt för deras arbetsro? På så sätt tror vi att du får nöjda medarbetare som stannar längre och gör ett bättre jobb.

Create the talk of the town!

Trots alla goda råd och insikter vi kan få från undersökningar som denna landar vi ofta i same conclusion. Att få medarbetare att stanna i en het och spännande bransch är inte det lättaste. Du kommer få jobba hårt! Nätverka! Det absolut vanligaste sättet att utvecklare går vidare i karriären är genom kontakter. Att en vän eller familjemedlem har tipsat dem. Lyssna på dina anställda och gör dem nöjda. På så sätt får du en skjuts i att sprida ert goda rykte, och vem vet? Snart kanske du har en ny kollega.

Skrivet av: