Från utvecklare till Team Manager - Rasmus Langvad berättar

Digibloggen

Möt Rasmus Langvad på Digitalent och läs om hans snabba resa från utvecklare till Team Manager.

Till vardags bor Rasmus med sin sambo i Bromma, och tillsammans har de två små söner. För ganska precis ett år sedan klev Rasmus in i rollen som konsult efter en tid som pappaledig, och gjorde det med stor nyfikenhet att lära sig nya saker och utvecklas professionellt. Just hans nyfikenhet har varit en stor bidragande faktor till att han redan efter 6 månader som konsult på Digitalent fick gå in som team lead, dessutom som Team Manager för en av våra största kunder.

Innan pappaledigheten jobbade han som utvecklare på Toca
Boca i deras så kallade release team, där han hade stort fokus på Javascript, med tekniker som Angular och Node. Där hade han en viktig roll för i ett cross promotion-projekt med uppgiften att bygga ett nytt system (API och CMS) som skulle användas av marknadsavdelningen för att skapa kampanjer, så att de smidigare kunde promota andra produkter, deras nyhetsbrev och fler appar (de har +30 appar). Själva produktionen stod Rasmus mycket för, men i samråd med produktägare och UX-ansvarig, vilket gjorde att han tidigt fick möjlighet att jobba både operativt och strategiskt.

När Linnea Börjesson, rekryteringsansvarig här på Digitalent, kontaktade Rasmus blev han genast intresserad av vad vi kunde erbjuda. I synnerhet var han intresserad av att röra sig mot en ledande roll i ett team, eftersom han tycker det är ruskigt roligt att se när andra utvecklas. Det startade med en informell lunch som i slutändan resulterade i ett överenskommande. Lite kuriosa är att detta är det enda mail med rekryteringssyfte, som Rasmus någonsin har svarat på, så Linnea måste tryckt på helt rätt knappar.

Förutom viljan att utveckla andra, vad lockade med Digitalent?

- Framför allt lät det väldigt spännande att hoppa in på en startup och vara med på en häftig resa. Linnea var tydlig med att Digitalent vill bygga ett bolag med fokus på inkludering, där även konsulter är med och bidrar med tankar och perspektiv för att ta bolaget framåt. Eftersom jag själv tycker kompetensutveckling och att dela kunskap mellan varandra är viktigt, så lät även Digitalents två värdeord väldigt passande för mig som person.

De två värdeorden, omtänksamhet och nyfikenhet, vad betyder de för dig?

- Först och främst så är det svårt att urskilja vad omtänksamhet och nyfikenhet betyder för mig ur privat kontra professionellt sammanhang, eftersom de båda ligger nära varandra. Nyfikenhet för mig i jobbet, är att hela tiden vilja lära sig nya tekniker och hitta lösningar på tekniskt svåra utmaningar, på sätt som man tidigare kanske inte använt. Omtänksamhet bygger mycket på att visa intresse för andra människor, hur de mår och vad man kan åstadkomma tillsammans. Att inte bara köra sitt eget race är superviktigt
för ett fungerande team, där det ska vara enkelt att fråga om råd och dela med sig av det man kan.  

Så, hur gick det till när du fick ta rollen som Team Manager?

- Sedan jag kom in på Digitalent har jag jobbat som utvecklare inom frontend och med en något mer senior profil än de andra i teamet, och samtidigt haft som mål att röra mig mer mot en team lead-roll förr eller senare. Till en början var det inte specifikt uttalat att det skulle leda mig vidare till den här rollen, men kunden hade en önskan om att hitta en person som kunde ta en kombinerad roll av Team Lead och Team Manager, där vi gemensamt kände att jag kunde passa. Tillsammans med kunden hade vi en workshop med fokus på att se över vilka alternativ vi hade för att hitta rätt person, vilket utmynnade att vi kom överens om att jag var redo och sugen på rollen.

Rasmus svarar ödmjukt på min fråga, om hans mycket övertygande insats i konsultrollen gjorde att just han blev det bästa valet att efterträda, att det troligtvis finns en viss korrelation.  

Vad kommer din roll innebära?

- Jag kommer fortsatt att jobba med utveckling cirka 50% av min tid, men andra halvan kommer numera innehålla mer övergripande ansvar för att produktionen rullar på, att kvaliteten på det vi gör håller hög nivå och såklart att stötta teamet med kompetensutveckling och att alla känner att de tar steg framåt på sin individuella resa. Förutom att leda ett team på sju personer, kommer jag också ha chefsroll över tre av dem, vilket givetvis innebär administrativa delar som löneutbetalningar och semester. Framför allt kommer min uppgift handla om att utveckla juniora kollegor att bli ännu duktigare, och förbereda dem att kunna leda framtida team, vilket var precis de uppgifter jag ville prova på.

Vilka är dina största utmaningar i den nya rollen?

- Jag har tidigare inte haft lika stort övergripande ansvar, vilket bara det innebär en ganska stor omställning, till att ännu mer agera förebild både tekniskt, men framför allt personligt. Det kommer också utmana mig personligen, att skapa ett team där alla känner att de bidrar, lär sig nya saker och trivs i sina roller. Det är antagligen så för de flesta, oavsett om man har lett team tidigare eller ej. 

Rasmus rundar av med att tillägga att han känner stort stöd från olika håll, för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt. Internt är det enkelt att bolla både tekniska detaljer med kollegor på Digitalent, men också mer organisatoriska frågor med management. Utöver det har Rasmus fått gå ett Team Manager-program som kallas för "Leadership Start-up", med stort fokus på hur man skapar engagemang i sitt team. Därtill har han fått en mentor som jobbat som ledare i många år, och som via månadsvisa luncher stöttar, coachar och fungerar som ett bollplank. Därav får han input från personer med olika kompetenser och på flera olika sätt, på både informella och strukturerade.

Vi på Digitalent är galet nöjda av att Rasmus som kollega. Han är verkligen en förebild när det kommer till att visa stor nyfikenhet och omtänksamhet, och vi önskar honom stort lycka till i sin nya roll!

Skrivet av: