Digitalent stöttar Hello World!

Digibloggen

Digitalent kommer att, tillsammans med en rad stora organisationer, vara med och stötta Hello World, en ny satsning av Women in Tech. Det tycker vi är fantastiskt roligt!

För ett kort tag sedan kunde du läsa om att Christina Stenbeck backar Women in Techs nya satsning, Hello World, på Breakit.se. Det gör även Digitalent, genom att stötta dem att dela ut stipendier till unga tjejer som vill lära sig att programmera.

 

Satsningen går ut på att unga tjejer kan ansöka om ett stipendium, för att bli inspirerade av och intressera sig för den än så länge relativt mansdominerade techbranschen. Initiativet ska på lång sikt även leda till att öka Sveriges konkurrenskraft inom teknik och ge fler personer möjlighet till en till spännande karriär, oavsett vilka förutsättningar och bakgrund man har, säger Ulrika Dellby, grundare till Hello World.

 

Bland annat arrangerar Hello World ett programmeringsläger under somrarna, vilket har blivit en succé. Första lägret genomfördes sommaren 2016, på Gålö utanför Stockholm, med ett deltagarantal på 288 motiverade tjejer. I år räknar man med att ha över 2 000 deltagare, vilket är välkomnade indikationer på att det finns ett växande intresse för tjejer att börja programmera!

 

Vi vet med säkerhet att vi står inför en ökande kompetensbrist inom IT, vilket både artikeln och initiativet till Hello World bekräftar. Många företag och organisationer med ambitionen att utvecklas digitalt, känner redan idag av bristen av teknisk spetskompetens, och enligt de senaste siffrorna kan det att saknas upp till 70 000 personer med den här typen av kunskap inom bara ett par år. En slutsats vi drar, är vi gemensamt måste lösa denna utmaning, i synnerhet om branschen inte lyckas attrahera och behålla kvinnor. 

 

Utöver att delta på Women in Tech och stötta Hello World, kommer Digitalent att jobba mer med att engagera fler unga personer att bli intresserade av teknik. Vår nästa aktivitet är att arrangera en heldag för barn i åldern 7-10 år, då vi tillsammans ska testa att koda i Scratch. Det är en pedagogisk plattform, som på ett lekfullt sätt introducerar yngre barn till hur man kan skapa enkla datorspel och animationer. Heldagen kommer vi att kalla Kodkollo, och mer information om detta kommer inom kort på vår hemsida och i våra sociala kanaler.

 

Vi är stolta över att kunna bidra till Hello World och deras syfte, och givetvis att bli omnämnda i riktigt gott sällskap bland de som deltar i initiativet. Hela artikeln på Breakit.se hittar ni här

 

Hoppas du är lika nyfiken på Hello Worlds framfart som vi är!

Skrivet av: