<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NDNJD6Q&l=dataLayer" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>
En bild på Elin Clauson

18 juni, 2019

Att driva digitala projekt

Utmaningarna är många när det handlar om att driva digitala projekt. Du ska leverera ett projekt I tid och inom budget samtidigt som du håller samtliga medarbetare och intressenter engagerade och uppdaterade. I den här artikeln får du produktägaren Elin Clausons bästa tips och på köpet får du lära känna henne lite bättre.


Hej Elin, Vem är du?


För att få lite inspiration till världens svåraste fråga kollade jag lite kring mitt stjärntecken. Kanske kunde det vara till hjälp? En annan känd fisk är Leif GW vilket ändå känns som en komplett match då han till och med blev professor i kriminologi samma år som jag föddes! Jag är likt GW intresserad av true crime och tackar inte nej till ett glas vin då och då. Jag antar att han är lika intresserad av växter som jag, och skulle han ha samma ratio av växter per kvadrat som jag har är min analys att han borde äga ungefär 169 stycken på sina 135 kvadratmeter.


Utöver växter, vin och true crime är jag en sällskapssjuk person som gärna spenderar så mycket tid som möjligt med nära och kära. Till vardags är jag anställd på Digitalent som projektledare/produktägare.


Vad gjorde du innan du kom till Digitalent?


Jag föddes en kall februarimorgon på Danderyds sjukhus. Men, för att inte gå allt för långt bak i tiden kan vi börja med universitetet, jag läste Systemvetenskap på Linköpings Universitet. En toppenutbildning för den som är intresserad av både teknik och business (samt gillar ett socialt studentliv!). Därefter flyttade jag tillbaka till Stockholm och började jobba som projektledare på en Microsoft partner där jag rattade ett antal olika projekt innan det efter 3,5 år var dags för nya utmaningar.


Varför valde du en karriär på Digitalent?


Dels lockades jag av att det är ett relativt nytt bolag men även av hur kulturdrivet det är. Jag gillade affärsmodellen som till stor del handlar om att coacha juniora talanger vilket jag tror är framtiden i och med den kompetensbrist vi ser i branschen idag.


Vad är enligt dig viktigt för att lyckas med digitala projekt?


För mig är ett bra team a och o, att sätta samman ett antal grymma personer som levererar bra tillsammans samt kan lära sig av varandra. Ett projekt kan bara vara fullständigt lyckat om alla personer i teamet ser tillbaka på projektet som något roligt och lärorikt.


Vad är dina tre bästa tips för att driva ett lyckat digitalt projekt?


  1. Återigen - teamet! Jag tror att teamsammansättningen oftare är viktigare än att enbart titta på senioritet exempelvis, en senior utvecklare som inte bidrar till teamkänslan är ofta sämre för resultatet än en junior utvecklare som ger järnet och bidrar till teamet. Så säkerställ att du sätter samman individer som kan samarbeta och lyfta varandra.

  1. Var tydlig och transparent - inget blir bättre av att sopa problem under mattan. Var tydlig med progress och delge vad som händer till de som bör ta del av informationen, oavsett om de verkar intresserade eller inte.

  1. Var lösningsorienterad - alltså inte bara du som individ utan sätt den attityden i hela teamet. Försök att inte se problem utan att hela tiden jobba mot en lösning. Om det innebär att ni exempelvis måste slopa kod, må så vara, så länge alla hela tiden jobbar mot en gemensam lösning kommer det vara värt det.

Mer från Digitalent

Läs in fler